13/12/10

Ο Νιλ Αρµστρονγκ εξηγεί γιατί δεν εξερεύνησε µεγαλύτερη περιοχή της Σελήνης

Εκανε µόνο «ένα µικρό βήµα»
Και ξαφνικά ο απόµακρος και σιωπηλός Νιλ Αρµστρογκ, ο πρώτοςάνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, αποφάσισε να µιλήσει. Και να εξηγήσει γιατί αρκέστηκε µόνο σε εκείνο το «µικρό βήµα για τον άνθρωπο» και δεν έκανε πολύ περισσότερα πάνω στο γκρίζο έδαφος του φεγγαριού.
Το ανέλπιστο«comeback»του Νιλ Αρµστρονγκ στη δηµοσιότητα προκάλεσε ένας µπλόγκερ που ασχολείται µε επιστηµονικά θέµατα, ο Ρόµπερτ Κρούλγουιτς. Σε ένα άρθρο του αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο Αρµστρονγκ και ο συνάδελφός του Μπαζ Ολντριν περπάτησαν ελάχιστα στη Σελήνη, διασχίζοντας µια απόσταση µικρότερη ακόµη κι από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο....

«Το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν πράγµατι ένα απίστευτο επίτευγµα. Οι πρώτοι όµως εξερευνητές του φεγγαριού εξερεύνησαν µια εκπληκτικά µικρή περιοχή», έγραψε ο µπλόγκερ αφήνοντας το ερώτηµα να αιωρείται.
Η απάντηση ήρθε µε... διαστηµική ταχύτητα, όχι από κάποιον ειδικό της NASA αλλά από τον ίδιο τον άνθρωπο που πάτησε πρώτος στη Σελήνη.
Στο e-mail που έστειλε ο 80χρονος βετεράνος αστροναύτης διευκρίνισε πως υπήρχαν πολλοί λόγοι που δεν ήταν δυνατό να διανύσουν µεγάλη απόσταση.
Ο πιο σηµαντικός ήταν η νευρικότητα που ο ίδιος και οι άλλοι αστροναύτες είχαν για το αν θα λειτουργούσαν καλά οι στολές τους, που ψύχονταν µε νερό µέσω ενός υδραυλικού συστήµατος.
«Εργαζόµασταν σχεδόν σε συνθήκες κενού, όπου η θερµοκρασία ήταν πάνω από 93 βαθµούς και η βαρύτητα αντιστοιχούσε µόνο στο 1/6 της γήινης», ανέφερε ο Αρµστρονγκ.
«Ο συνδυασµός αυτών των παραµέτρων», συνέχισε, «δεν µπορεί ν’ αποτυπωθεί εδώ στη Γη. ∆εν είχαµε καµία ένδειξη για να γνωρίζουµε επί πόση ώρα θα µπορούσε να λειτουργεί η µικρή δεξαµενή νερού που είχαµε στην πλάτη µας».
Τηλεοπτική κάλυψη
Επίσης υπήρχε το θέµα της τηλεοπτικής κάλυψης των όσων θα διαδραµατίζονταν στο φεγγάρι. Μια από τις πρώτες δουλειέςτου Αρµστρονγκ ήταν να τοποθετήσει στο έδαφος µία κάµερα. Και οποιαδήποτε εργασία έκανε ο ίδιος ή ο Ολντριν θα έπρεπε να γινόταν εντός του οπτικού της πεδίου, που δεν ήταν και µεγάλο.
Οµως ο Αρµστρονγκ αποκαλύπτει ότι... παρέβη τους κανόνες και µε δική του πρωτοβουλία αποµακρύνθηκε από το οπτικό πεδίο της κάµερας για να εξερευνήσει και να φωτογραφίσει το εσωτερικό των τοιχωµάτων ενός κρατήρα, µήπως και εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στέφανος Κρίκης
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4608838

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου