18/12/10

Νεώτερα σχετικά με τη δημιουργία μίνι-μαύρων τρυπών στον επιταχυντή του CERN

O επιταχυντής σωματιδίων LHC (Large Hadron Collider) στο CERN - κοντά στη Γενεύη, στην Ελβετία - δεν δημιούργησε (δυστυχώς) μέχρι τώρα τις μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που ενέπνευσαν πρόσφατα πολλές ιστορίες τρόμου.
Πολλοί θεωρητικοί φυσικοί όμως, ελπίζουν ότι ο επιταχυντής θα δημιουργήσει τις βραχύβιες μικροσκοπικές μαύρες τρύπες.
Αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ΓΗ, αλλά θα δώσουν αποδείξεις για την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων - πέραν των τριών διαστάσεων του χώρου που αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινή ζωή. Αν αυτές οι διαστάσεις υπάρχουν, τα βαρυτόνια (τα σωματίδια διαμέσου των οποίων διαδίδεται η βαρυτική δύναμη) θα μπορούσαν να διεισδύσουν μέσα σ' αυτές.
Έτσι θα δινόταν μια ικανοποιητική εξήγηση στο γιατί η βαρύτητα είναι η ασθενέστερη από τις υπόλοιπες δυνάμεις (ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή και ασθενής).
Στις υψηλές ενέργειες που δημιουργούνται στον LHC, τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν και με βαρυτόνια στις επιπλέον διαστάσεις, κάνοντας την βαρύτητα τόσο ισχυρή, ώστε να δημιουργούνται στιγμιαία μάυρες τρύπες.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν προκύψει.
Στο εσωτερικό του LHC, οι μαύρες τρύπες, θα εκπέμψουν επιπλέον σωματίδια υψηλής ενέργειας σε ορθή γωνία με την δέσμη πρωτονίων. 
Ωστόσο, οι ερευνητές που χειρίζονται τον ανιχνευτή σωματιδίων Compact Muon Solenoid (CMS) δεν ανέφεραν μέχρι στιγμής τέτοιες ενδέιξεις. Αυτό αποκλείει την εμφάνιση των μικροσκοπικών μαύρων τρυπών σε ενέργειες μεταξύ 3,5 και 4,5 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ ή TeV (arxiv.org/abs/1012.3375).
Η έρευνα συνεχίζεται και είναι πιθανό οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες να παραχθούν σε υψηλότερες ενέργεις.
http://www.newscientist.com/article/dn19888-no-black-holes-found-at-lhc--yet.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου