5/1/11

Messier 33

Ο δορυφόρος WISE κατασκοπεύει έναν γαλαξιακό γείτονα
Αυτή η εικόνα είναι της NASA, από τον Wide-field Infrared Survey Explorer, ή WISE, και δείχνει έναν από τους πιο κοντινούς γειτονικούς γαλαξίες μας, τον Messier 33. Ο επονομαζόμενος και γαλαξίας Τρίγωνο (μετά τον αστερισμό που βρέθηκε στο εσωτερικό του), ο M33 είναι ένας από τα μεγαλύτερα μέλη στη μικρή μας γειτονιά των γαλαξιών - την τοπική ομάδα.
Η τοπική ομάδα αποτελείται από περίπου 30 γαλαξίες, που είναι δεσμευμένοι βαρυτικά και ταξιδεύουν μαζί στο σύμπαν. Ο M33 είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της Τοπικής Ομάδας, μετά από τον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31) και τον δικό μας Γαλαξία.
Ο M33 βρίσκεται μόνο 3 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι υπέρυθρες εικόνες που δημιουργεί ο WISE συμβάλλουν στην κατανόηση των διαφόρων διεργασιών που συμβαίνουν στον γαλαξία από τους αστρονόμους.
Οι περιοχές των σπειροειδών βραχιόνων που εκπέμπουν στο υπέρυθρο φως αναδεικνύουν τις περιοχές που συγκεντρώνονται ψυχρά νέφη αερίων.
Οι περιοχές σχηματισμού άστρων εντοπίζονται εύκολα στο υπέρυθρο (οι πράσινες και κόκκινες περιοχές σε αυτήν την εικόνα).
Σημειώστε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχηματισμός άστρων κοντά στο κέντρο του M33. Θα ήταν δύσκολο να συμπεράνει κανείς αυτή την έλλειψη δραστηριότητας στον πυρήνα μέσα από μια εικόνα ορατού φωτός, διότι ο πυρήνας φαίνεται να είναι η πιο φωτεινό περιοχή.
Αυτή η υπέρυθρη εικόνα δείχνει επίσης ότι ο γαλαξίας είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι φαίνεται στο ορατό φως. Η κρύα σκόνη όπως φαίνεται από τον WISE, εκτείνεται πολύ πιο μακριά από το αναμενόμενο.
 Οι φωτεινές  κίτρινο-πορτοκαλί "σταγόνες" που είναι διάσπαρτες σε όλο τον M33 είναι περιοχές όπου τα άστρα σχηματίζονται με πολύ έντονο ρυθμό. Η μεγαλύτερη από αυτές στον σπειροειδή βραχίονα επάνω αριστερά έχει το  όνομα, NGC 604.  Είναι μια περιοχή "H II"  - μια περιοχή αερίου που θερμαίνεται και ιονίζεται από δυναμικά νέα άστρα που πρόσφατα δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα, είναι ένα παράδειγμα κοντινής περιοχής "H II" στο δικό μας Γαλαξία.
Το NGC 604, ωστόσο, είναι η μεγαλύτερη περιοχή αυτού του είδους, σε ολόκληρη την τοπική ομάδα των γαλαξιών. Είναι πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο από το νεφέλωμα του Ωρίωνα, και πολύ φωτεινότερο. Αν το NGC 604 ήταν στην ίδια απόσταση από τη Γη όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα, θα ήταν το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα (εκτός από το φεγγάρι)
Ο M33 καλύπτει ένα κομμάτι του ουρανού σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την πανσέληνο.
Η σχετικά μικρή φωτεινότητα της επιφάνειας του, τον καθιστά δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι. Όμως ακόμα κι έτσι, κάτω από εξαιρετικά σκοτεινό ουρανό, μπορεί να ιδωθεί με γυμνό μάτι, καθιστώντας τον ένα από τα πλέον απομακρυσμένα αντικείμενα ορατά χωρίς τηλεσκόπιο.
Το μπλε και κυανό, ή μπλε και πράσινο, παριστάνει υπέρυθρο φως σε μήκος κύματος των 3,4 και 4,6 μικρομέτρων, που είναι κυρίως το φως από άστρα. Το πράσινο και κόκκινο αντιπροσωπεύει το φως στις 12 και 22 μικρομέτρων, που είναι κυρίως φως που εκπέμπεται από θερμή σκόνη.
http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/multimedia/gallery/pia13452.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου