25/2/11

Βρέθηκαν δυο πλανήτες που μοιράζονται την ίδια τροχιά

Μέσα στον κατακλυσμό των δεδομένων από το τηλεσκόπιο Kepler με νέα πλανητικά συστήματα, υπάρχει και ένα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.
Δυο από τους πλανήτες του συστήματος μοιράζονται την ίδια τροχιά γύρω από το άστρο τους  (που παίζει τον ρόλο που έχει ο ήλιος στο δικό μας πλανητικό σύστημα).
Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει την θεωρία σύμφωνα με την οποία η Γη κάποτε βρίσκονταν στην ίδια τροχιά με έναν πλανήτη στο μέγεθος του Άρη και από τη σύγκρουσή της με αυτόν προέκυψε η Σελήνη. Οι δυο πλανήτες είναι μέρος ενός συστήματος 4 πλανητών που ονομάστηκε ΚΟΙ-730.
Η περιστροφή τους γύρω από το άστρο τους διαρκεί 9,8 ημέρες και οι δυο πλανήτες βρίσκονται συνεχώς σε σταθερή απόσταση 60 μοιρών μεταξύ τους. Στον νυχτερινό ουρανό του ενός πλανήτη ο δεύτερος θα φαίνεται συνεχώς με μια σταθερή λαμπρότητα.
Οι δυο αυτοί πλανήτες βρίσκονται στα λεγόμενα "σημεία Lagrange". O Γάλλος μαθηματικός Josheph Louis de Lagrange, το 1772 απέδειξε ότι σε ένα σύστημα σωμάτων υπάρχουν σημεία όπου οι βαρυτικές και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που ασκούνται μέσα στο σύστημα εξουδετερώνονται αμοιβαία. Στην περίπτωση ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο πολύ μεγαλύτερης μάζας υπάρχουν στην τροχιά του δυο σημεία Lagrange στα οποία αν τοποθετηθούν κάποια σώματα θα περιστρέφονται ευσταθώς.
Στο σχήμα που ακολουθούν βλέπουμε τα σημεία Lagrange του συστήματος Γης και Ήλιου. Στα σημεία L4 και L5 η ισορροπία είναι ευσταθής, ενώ στα άλλα τρία ασταθής
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα σημεία Lagrange αποτελούν οι θέσεις των αστεροειδών των Τρώων και των Ελλήνων, οι οποίοι περιστρέφονται στην ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία.
www.newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου