24/3/11

Τα υπερνόβα καταστρέφουν την εξωγήινη ζωή

Η έλλειψη στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής είναι γνωστή στους επιστήμονες ως η "Μεγάλη Σιωπή". Αμηχανία προκαλεί το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης - τίποτε δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζωής πέρα από τον πλανήτη μας.
Όμως τώρα οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στη καταστροφική δύναμη της έκρηξης άστρων - εξαιτίας των οποίων οι - πιθανές - εξωγήινες μορφές ζωής εξαφανίζονται.
Δύο καταρρέοντα άστρα - λευκοί νάνοι - στον γαλαξία της Ανδρομέδας συγχωνεύονται προκαλώντας ένα σουπερνόβα, που είναι ο πρόδρομος του υπερνόβα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα φαινόμενο γνωστό ως υπερνόβα θα μπορούσε να καταστρέφει την εξωγήινη ζωή. Και επειδή αυτή η διαδικασία έχει προκύψει πολλές φορές στο χρονικό διάστημα εκατομμυρίων ετών, είναι πιθανόν μορφές ζωής να έχουν εξαλειφθεί πάνω από μια φορά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα, η ζωή να εξαφανιστεί από τη γη εξαιτίας του φαινομένου των εκλάμψεων ακτίνων γάμμα που προκαλούν τα υπερνόβα (η ακτινοβολία γ μπορεί να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος).
Οι επιστήμονες ονομάζουν την έλλειψη αποδείξεων εξωγήινης ζωής "Μεγάλη Σιωπή"
Ο Dr Edward Sion, από το Πανεπιστήμιο της Villanova στην Pennsylvania δηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί "σύντομα" σχετικά με τις χρονικές κλίμακες που χρησιμοποιύν οι αστρονόμοι. Αλλά είναι απίθανο να συμβεί στα επόμενα εκατό χρόνια.
Τα υπερνόβα είναι γιγάντια σουπερνόβα. Μέχρι το 1990 ως υπερνόβα θεωρούνταν εκρήξεις άστρων που είχαν την ενέργεια 100 σουπερνόβα. Σήμερα, θεωρούνται ως υπερνόβα, οι εκρήξεις όλων των υπεργιγάντων ή άστρων των οποίων η μάζα κυμαίνεται από 100 έως 300 ηλιακές μάζες.
Η διάσπαση του ισοτόπου του νικελίου πιστεύεται ότι δημιουργεί την μεγαλύτερη ποσότητα φωτός ενός υπερνόβα. Πιο εντυπωσιακό θέαμα φωτός παράγεται όταν καταρρέουν δυο λευκοί νάνοι - ο καθένας τους στο μέγεθος της γης - καθώς συγχωνεύονται.
Η διαδικασία αυτή παράγει επίσης και το φαινόμενο που είναι γνωστό ως μαύρη τρύπα. Η βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν εξαντλούνται όλες οι αστρικές πηγές ενέργειας.
Αν η μάζα του καταρρέοντος άστρου είναι κάτω από μια κρίσιμη τιμή, το τελικό προϊόν είναι ένα συμπαγές άστρο: ένας λευκός νάνος ή ένα άστρο νετρονίων.
Αλλά αν το άστρο που καταρρέει έχει μάζα μεγαλύτερη από την κρίσιμη τιμή, η κατάρρευση θα συνεχίζεται για πάντα και θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση άστρων με μάζα πάνω από 0,7 ηλιακές μάζες σχηματίζουν μια μαύρη τρύπα.
Ένα υπερνόβα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη γήινη ζωή. Ευτυχώς όμως προς το παρόν, κανένας υπεργίγαντας δεν βρίσκεται αρκετά κοντά στη Γη ώστε να αποτελεί άμεση απειλή.
dailymail.co.uk/sciencetech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου