Το PackBot είχε χρησιμοποιηθεί και στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου |
Η χώρα που πρωτοπορεί στην τεχνολογία των οικιακών και βιομηχανικών ρομπότ τελικά χρειάζεται βοήθεια από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης: τα κατεστραμμένα κτίρια των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα άρχισαν να ελέγχονται με ρομπότ που προσέφεραν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρήθηκαν παραμένουν απαγορευτικά για τους ανθρώπους.
Η αρχή έγινε την Κυριακή,.....
όταν το τηλεχειριζόμενο ρομπότ PackBot της αμερικανικής iRobot κατάφερε να ανοίξει μια διπλή πόρτα (ένθετη αριστερά) και να προχωρήσει 40 μέτρα στο κτίριο του αντιδραστήρα 1. Αργότερα προσπάθησε να εισέλθει και στο κτίριο του αντιδραστήρα 3, εμποδίστηκε όμως από τα χαλάσματα που είχαν δημιουργήσει οι εκρήξεις υδρογόνου.
Τη Δευτέρα το ίδιο ρομπότ μέτρησε τη ραδιενέργεια και στο κτίριο του αντιδραστήρα 3.
Τα ερπυστριοφόρα συστήματα της iRobot -η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη ρομποτική σκούπα Roomba, αλλά αναπτύσσει ρομπότ και για στρατιωτική χρήση- είχαν φτάσει στην Ιαπωνία από τα τέλη Μαρτίου, δεν μπορούσαν όμως να χρησιμοποιηθούν πριν εκπαιδευτούν οι Ιάπωνες χειριστές.
Οι υπεύθυνοι προετοιμάζουν τώρα και τα συστήματα που προσέφερε η βρετανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας QinetiQ: το κιτ Appliqué, το οποίο μετατρέπει οποιονδήποτε μικρό εκσκαφέα σε τηλεχειριζόμενο ρομπότ, καθώς και τα ρομπότ Talon και Dragon Runner (ένθετη δεξιά).
Το Talon, εφοδιασμένο με μια πληθώρα αισθητήρων, όπως και το PackBot που μπορεί να δέχεται διάφορα εργαλεία, είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η Ιαπωνία είναι μεν η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό οικιακών και βιομηχανικών ρομπότ, δεν αναπτύσσει όμως συστήματα στρατιωτικού τύπου, εξήγησαν Ιάπωνες ειδικοί.
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, τα ρομπότ μέτρησαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε όλους τους χώρους που έλεγξαν. Στον αντιδραστήρα 1 οι μετρήσεις έφταναν τα 49 millisieverts ανά ώρα και στον αντιδραστήρα 3 τα 57 millisieverts.
Συγκριτικά, οι εργαζόμενοι στα αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια επιτρέπεται να δέχονται μέχρι 50 millisieverts το χρόνο, ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνιστά εκκένωση έπειτα από την απελευθέρωση 10 millisieverts.
Στην Ιαπωνία, το όριο για τους εργάτες της Φουκουσίμα υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή της κρίσης στα 250 millisieverts συνολικής έκθεσης.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργάτης εισερχόταν στο κτίριο του αντιδραστήρα 1 θα μπορούσε να παραμείνει εκεί μόνο για 5 ώρες και να μην επιστρέψει ποτέ.
Τα πρώτα συμπτώματα από την έκθεση σε ραδιενέργειας -ναυτία και έμετος- εμφανίζονται έπειτα από συνολική έκθεση 1.000 millisievert.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου