Η περιοχή των νεφών κοντά στο άστρο ρ -Οφιούχου όπου ανιχνεύθηκαν μόρια υπεροκειδίου του υδρογόνου |
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του νερού και του όζοντος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και χρησιμοποιείται για τον αποχρωματισμό μαλλιών (Το Η2O2 αντιδρά με τη μελανίνη, τη φυσική χρωστική των μαλλιών, καταστρέφει τους διπλούς δεσμούς προκαλώντας αποχρωματισμό της τρίχας και αφήνοντάς την με το ξανθό χρώμα της κερατίνης).
Τώρα έχει ανιχνευθεί στο διάστημα από τους αστρονόμους χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο APEX (Atacama Pathfinder Experiment) στη Χιλή, του Nότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO).
Το τηλεσκόπιο APEX που βρίσκεται σε ύψος 5000 μέτρων, στο οροπέδιο Chajnantor των Άνδεων της Χιλής. Η διεθνής ομάδα των αστρονόμων διερεύνησε μια περιοχή στον γαλαξία μας κοντά στο άστρο ρ του Οφιούχου, σε απόσταση περίπου 400 έτη φωτός.
Η περιοχή βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (περίπου -250 βαθμούς Κελσίου), και περιέχει πυκνά νέφη κοσμικής αερίων και σκόνης, όπου σχηματίζονται νέα άστρα. Τα νέφη που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο, περιέχουν και ίχνη χημικών ουσιών, που αποτελούν διακαή στόχο των αστρονόμων που «κυνηγούν» μοριακές χημικές ενώσεις στο διάστημα. Τα τηλεσκόπια, όπως το APEX, «βλέπουν» το φως που έχει μήκος κύματος μέχρι και χιλιοστά, και είναι ιδανικά για την ανίχνευση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν μοριακές χημικές ενώσεις.
Η διεθνής ομάδα των αστρονόμων που χειρίζεται το τηλεσκόπιο εντόπισε τη χαρακτηριστική υπογραφή του φωτός που εκπέμπει το υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε τμήμα των νεφών του ρ-οφιούχου. Η ποσότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι πολύ μικρή …. μόνο ένα μόριο για κάθε δέκα δισεκατομμύρια μόρια υδρογόνου.
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2O2) είναι ένα μόριο-κλειδί για τους αστρονόμους και τους χημικούς......
Συνίσταται από οξυγόνο και υδρογόνο, δυο στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία της ζωής. Επειδή το μόριο του νερού μοιάζει με το μόριο του υπεροξειδίου του υδρογόνου και ένα μεγάλο μέρος του νερού στον πλανήτη μας πιστεύεται ότι σχηματίστηκε αρχικά στο διάστημα – η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου σχηματισμού αυτών των μορίων στο διάστημα. Θα βοηθήσει επίσης τους αστρονόμους να εξηγήσουν και ένα άλλο διαστρικό μυστήριο: γιατί τα μόρια του οξυγόνου είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν στην μεσοαστρική ύλη. Μόλις το 2007 (!!) ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μόρια οξυγόνου στο διάστημα, από τον δορυφόρο Odin....
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
www.sciencedaily.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου