26/10/11

Παράσταση για την εξέλιξη του Σύμπαντος

«Εξέλιξη» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης, που ξεκινά να προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση σαράντα λεπτών, με πέντε ενότητες, που αφηγούνται την εξελικτική πορεία του σύμπαντος, των άστρων, του πλανήτη, των έμβιων οργανισμών και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η «Εξέλιξη» δείχνει ότι τίποτε δεν είναι σταθερό, αιώνιο και αμετάβλητο, αντίθετα τα πάντα εξελίσσονται συνεχώς, από τότε που «γεννήθηκε» το σύμπαν, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η παράσταση καλεί τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, να συνειδητοποιήσουν πως, εμείς οι ίδιοι και κάθε άλλος έμβιος οργανισμός που φιλοξενεί η Γη, είμαστε το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιολογικής εξέλιξης, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.....


Η παράσταση εμπεριέχει μια μεγάλη καινοτομία, επειδή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με την βοήθεια ενός λογισμικού (Hive 3D) που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν έλληνες τεχνικοί της εταιρείας Eyelead Software. Με βάση το νέο λογισμικό δημιουργήθηκαν όλα τα μοντέλα και τα τρισδιάστατα animations της παράστασης, από έλληνες τεχνικούς και καλλιτέχνες, με επικεφαλής τον Ιωσήφ Ψιστάκη.

Tην παράσταση «υπογράφουν», επίσης, ο Παναγιώτης Σιμόπουλος στο σενάριο και στη σκηνοθεσία, ο Αλέξης Δεληβοριάς στη συγγραφή της αφήγησης, ο Τάσος Κατσάρης στη μουσική σύνθεση και στην ενορχήστρωση, ο Μάνος Κιτσώνας στη διεύθυνση παραγωγής και στην τεχνική επιμέλεια και ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, στην επιστημονική επιμέλεια.

H πρεμιέρα πραγματοποιείται την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, με δύο παραστάσεις, στις 20:00 και 21:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στις 19:00 από το ταμείο του Πλανηταρίου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της παράστασης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαρίας Άντελμαν με θέμα «Capsule Spaces». Η Μαρία Άντελμαν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, αλλά, εδώ και μια δεκαετία, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το Πάλο 'Αλτο της Καλιφόρνιας. Η έκθεση περιλαμβάνει μια νέα σειρά φωτογραφιών από διαστημικά κέντρα της ΝΑSΑ του 1960 και '70 (Ames στη Βόρεια Καλιφόρνια, Langley στη Βιρτζίνια και Glenn στο Οχάιο). Μέσα από το φακό της Άντελμαν, αποτυπώνονται οι υποβλητικοί χώροι και τα τεχνολογικά απομεινάρια του παρελθόντος, που υπήρξαν εφαλτήριο για τη φιλόδοξη εξερεύνηση του Διαστήματος.
Πηγές: ΑΠΕ, Ευγενίδειο Ίδρυμα
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος - ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου