3/5/12

Είναι εύκολα τα online μαθήματα στο ΜΙΤ;


Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου το πρώτο online μάθημα που φέρει τον τίτλο Circuits & Electronics 6.002x
Πρόκειται για μια εισαγωγή στα κυκλώματα και την ηλεκτρονική που καθοδηγείται από τον Anant Agarwalδιευθυντή του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ.
Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Σύμφωνα με το ΜΙΤ, αρχικά δήλωσαν συμμετοχή 120.000 άτομα (!) και τώρα στο μέσον της διάρκειας των μαθημάτων, γύρω στα 20.000 άτομα συνεχίζουν να παρακολουθούν ενεργά το μάθημα μέσω του διαδικτύου.
Τα μαθήματα που έχουν διάρκεια 14 εβδομάδες, βασίζονται στο βιβλίο των Anant Agarwal και Jefrey H. Lang, «Foundations of analog and digital Electronics Circuits». 
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν βιντεοδιαλέξεις (βλέπε για παράδειγμα τα βίντεο παρακάτω), λύνουν διαδικτυακά ασκήσεις. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα σε ειδικό φόρουμ να συζητούν και να λύνουν διάφορες απορίες μεταξύ τους ή με την επέμβαση των διδασκόντων

http://youtu.be/N3jXyuAz5Dg


http://youtu.be/LOOsbsBLT7M

Κάθε εβδομάδα οι φοιτητές εκτελούν μια εργαστηριακή άσκηση διαδικτυακά και «παραδίδουν» το αντίστοιχο homework. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί ήδη μια online ενδιάμεση εξέταση και στο τέλος της 14ης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η τελική εξέταση.

Η φόρμα των ερωτήσεων - ασκήσεων έχουν την παρακάτω μορφή.

Ο φοιτητής σημειώνει τις απαντήσεις του στα κενά κουτάκια και στη συνέχεια τις τσεκάρει.
Στιγμιότυπο από εργαστηριακή άσκηση όπου οι φοιτητές εκτελούν εικονικά πειράματα
Η τελική βαθμολογία για κάθε φοιτητή προκύπτει ως εξής:
15% homework
15% εργαστήρια
30% ενδιάμεση εξέταση
40% τελική εξέταση.
Για να απαντηθεί η ερώτηση του τίτλου αν είναι εύκολα τα μαθήματα, παραθέτουμε το πρώτο και τελευταίο (πέμπτο) θέμα από την ενδιάμεση εξέταση με τις σωστές απαντήσεις.


Λοιπόν, σας φαίνονται εύκολα ή δύσκολα;
Τώρα μαθαίνουμε (βλέπε ΕΔΩ: www.nytimes.com) ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Χάρβαρντ,  θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν, προκειμένου να προσφέρουν online μαθήματα και μάλιστα δωρεάν.
Με αυτό το πρόγραμμα τα δύο πανεπιστήμια θα δώσουν τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους σπουδαστές από όλο τον κόσμο να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου.
Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%).
Τα δύο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που γειτονεύουν στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, προχωρούν από κοινού στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας edX και το καθένα θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το περιοδικό «Χάρβαρντ Γκαζέτ». Τα πρώτα μαθήματα θα αρχίσουν να προσφέρονται από φέτος το φθινόπωρο, ενώ η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή για να συμμετάσχουν και άλλα πανεπιστήμια στην πορεία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του ΜΙΤ Σούζαν Χόκφιλντ και η πρόεδρος του Χάρβαρντ Ντρου Φάουστ χαρακτήρισαν την έως τώρα συνεργασία των δύο ιδρυμάτων τους (πέρα από την ανταγωνιστική άμιλλα) ως «ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά».
Η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και του διαδικτύου στην εκπαίδευση -και ειδικότερα στην ανώτατη- με στόχο την εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο εκπαιδευτικά «καυτά» θέματα διεθνώς. Έως τώρα πολλές σχολές έδιναν τη δυνατότητα στους φοιτητές να διδάσκονται μέσω των υπολογιστών μακριά από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, αλλά τελικά έπρεπε να παρευρεθούν στη σχολή τους για να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν το μάθημα. Η νέα τάση είναι να μην ζητείται πια ούτε καν αυτό και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν online και μόνο ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να περάσουν έτσι το μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου