19/10/20

Tο πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο φεγγάρι

H φινλανδική Nokia επελέγη από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) για να κατασκευάσει το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική εταιρεία.

 Το σεληνιακό δίκτυο εντάσσεται στις προσπάθειες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μέχρι το 2024 και την οικοδόμηση εκεί μιας μακροπρόθεσμης ανθρώπινης παρουσίας και οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματός της με την ονομασία Άρτεμις.

Η Nokia ανακοίνωσε πως το πρώτο ασύρματο ευρυζωνικό σύστημα επικοινωνιών στο διάστημα θα κατασκευασθεί στη σεληνιακή επιφάνεια στα τέλη του 2022, πριν οι άνθρωποι επιστρέψουν εκεί.

 Η φινλανδική εταιρεία θα συμπράξει με την ιδιωτική εταιρεία σχεδιασμού διαστημοπλοίων Intuitive Machines, που έχει έδρα το Τέξας, για να στείλει με το διαστημικό όχημα της τελευταίας στη Σελήνη τον εξοπλισμό για το δίκτυο. 

Αφού σταλεί στη Σελήνη, το δίκτυο θα προχωρήσει στη διαμόρφωσή του και θα εγκαθιδρύσει το πρώτο σύστημα επικοινωνιών LTE (Long-Term Evolution) στη Σελήνη, ανακοίνωσε η Nokia. «Το δίκτυο θα παρέχει κρίσιμης σημασίας δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, περιλαμβανομένων ζωτικής σημασίας λειτουργιών διοίκησης και ελέγχου, τηλεχειρισμού σεληνιακών οχημάτων, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και streaming βίντεο υψηλής ευκρίνειας», ανακοίνωσε η Nokia.

https://www.tovima.gr/2020/10/19/science/selini-poios-tha-kataskeyasei-to-proto-diktyo-kinitis-tilefonias-sto-feggari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου