Από τον οίκο Sotheby’s θα δημοπρατηθούν αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, σειρά εγγράφων του Ισαάκ Νεύτωνα που αφορούν τις αιγυπτιακές πυραμίδες και τους βιβλικούς κώδικες.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το θάνατο του Ισαάκ Νεύτωνα το 1727, δεν υπήρχε διαθήκη αλλά ένας μεγάλος όγκος από έγγραφα και σημειώσεις. Τα χειρόγραφα του Βρετανού επιστήμονα εκτιμάται ότι περιέχουν 10 εκατομμύρια λέξεις, ενώ αν και πολλά από αυτά ασχολούνται με την επιστήμη και τα μαθηματικά, άλλες εργασίες αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά του ανθρώπου που ανακάλυψε τις αρχές της βαρύτητας.
Αυτές οι σημειώσεις του, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αποκαλύπτουν πως, ο Νεύτωνας, ενώ διατύπωνε τη θεωρία του για τη βαρύτητα, προσπαθούσε παράλληλα να αποκαλύψει τα μυστικά των πυραμίδων στην Αίγυπτο. Αυτές οι σημειώσεις λοιπόν αναμένεται να πουληθούν για εκατοντάδες χιλιάδες λίρες κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας την Τρίτη.
Πιστεύεται ότι οι αδημοσίευτες σημειώσεις έχουν γραφτεί κατά τη δεκαετία του 1680 και βρέθηκαν περίπου 200 χρόνια μετά από τον θάνατο του Νεύτωνα. Ο Νεύτωνας, ο οποίος πιστώνεται ότι έθεσε τα θεμέλια της αρχικής «Νευτώνιας» φυσικής, θεσπίζοντας τους νόμους της κίνησης και το νόμο της βαρύτητας, μελέτησε τις πυραμίδες στα τέλη του 17ου αιώνα στη γενέτειρά του, το Λίνκολνσάιρ, επιδιώκοντας να αποκαλύψει μυστικά όπως βιβλικούς κώδικες και τον ακριβή χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η βιβλική Αποκάλυψη.
Τα έγγραφα του θρυλικού μαθηματικού αποκαλύπτουν πως, προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκρυπτογραφήσει τη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την κατασκευή των πυραμίδων.
Ο ίδιος πίστευε ότι ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός, είχε καταφέρει να μετρήσει τη Γη και πίστευε πως αν ανακάλυπτε πως έγιναν οι υπολογισμοί για την κατασκευή των πυραμίδων, θα μπορούσε να μετρήσει την περιφέρεια του πλανήτη. Οι άκρες στις σελίδες των σημειώσεών του έχουν σημάδια ζημιάς από φωτιά, η οποία λέγεται ότι συνέβη αφού ο σκύλος του, ο Ντάιαμοντ, έριξε ένα κερί πάνω στο τραπέζι.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήθελε επίσης να αποκωδικοποιήσει τις προφητείες της Βίβλου και ήθελε να αποκρυπτογραφήσει τις διαστάσεις του Ναού του Σολομώντα.
Η ενασχόληση του Νεύτωνα με την αλχημεία
Αν και η φήμη του προέρχεται από τα επιτεύγματά του στα μαθηματικά, τα βασικά ενδιαφέροντα του Νεύτωνα ήταν η αλχημεία και η θεολογία. Η εμμονή του με την ψευδοεπιστήμη της αλχημείας, δηλαδή της μετατροπής όλων των μετάλλων σε χρυσό, καθώς και των ανορθόδοξων θρησκευτικών πεποιθήσεών του, κρατήθηκαν μυστικά λόγω του κινδύνου και της ζημιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην καριέρα του.
«Αυτά είναι πραγματικά συναρπαστικά έγγραφα, επειδή μπορείτε να δείτε τον Νεύτωνα να προσπαθεί να επεξεργαστεί τα μυστικά των πυραμίδων», δήλωσε στην εφημερίδα Observer ο ειδικός χειρόγραφων του οίκου Sotheby’s, Γκάμπριελ Χίτον.
Σύμφωνα με τον Χίτον, «η ιδέα της επιστήμης να είναι εναλλακτική στη θρησκεία είναι ένα σύγχρονο σύνολο σκέψης. Ο Νεύτωνας δεν θα πίστευε ότι το επιστημονικό του έργο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θρησκευτική πίστη».
«Δεν προσπαθούσε να διαψεύσει τον Χριστιανισμό - αυτός είναι ένας άνθρωπος που πέρασε πολύ καιρό προσπαθώντας να καθορίσει την πιθανή χρονική περίοδο για τη βιβλική αποκάλυψη. Γι 'αυτό ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις πυραμίδες» πρόσθεσε ο Χίτον.
Τα έγγραφα για αυτά τα θέματα βρέθηκαν στον οίκο Sotheby's το 1936 και μερικά αγοράστηκαν αργότερα από τον οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νεύτωνα «ο τελευταίος από τους μάγους».
Τα μυστικά χειρόγραφα του Νεύτωνα αναμένεται να καταλήξουν σε έναν ιδιωτικό συλλέκτη, αλλά ορισμένες βιβλιοθήκες ενδέχεται επίσης να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν στην προσφορά, με το οικονομικό ενδιαφέρον για επιστημονικά βιβλία και έγγραφα να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία.
https://www.athensvoice.gr/world/693471_se-dimoprasia-eggrafa-toy-neytona-gia-pyramides-kai-kodikes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου