13/4/21

Παγετώνας κινείται 50 -100 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό

 

Ο παγετώνας Μούλντροου στην Αλάσκα, μήκους 62 χιλιομέτρων, που βρίσκεται δίπλα στην υψηλότερη κορυφή του όρους Ντενάλι, κινείται για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 60 χρόνια, 50 – 100 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό.

Tο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου του 2021 από τον Κρις Παλμ, πιλότο του ταξιδιωτικού πρακτορείου K2 Aviation που πετά κυρίως στο Ντενάλι.

Καθώς πετούσε πάνω από τη βόρεια πλευρά της υψηλότερης κορυφής της Αλάσκας (με ύψος 6,190 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), παρατήρησε μια ασυνήθιστη τοπογραφία γύρω από τον παγετώνα Μούντροου.

Καμία έκπληξη από την κίνηση του παγετώνα στην Αλάσκα

Βεβαίως, όπως παρατηρούν οι γεωλόγοι, δεν υπάρχει τίποτα που να συνιστά έκπληξη με την κίνηση των παγετώνων, καθώς οι περισσότεροι όγκοι πάγου στη γη βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μετακινούμενοι κάποια χιλιοστά την ημέρα.

Ωστόσο, ένα σπάνιο ποσοστό παγετώνων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές –όπως στην Αλάσκα και σε μέρη του Θιβέτ– καταγράφουν κυκλικές περιόδους όπου η κίνησή τους επιταχύνεται ασυνήθιστα και κόντρα στο φυσιολογικό μετά από μια περίοδο σχετικής «ηρεμίας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη συμπεριφορά των παγετώνων εικάζεται πως επηρεάζει και η κλιματική αλλαγή.

Όπως καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση The Cryosphere, οι ορεινοί παγετώνες σε όλο τον κόσμο συρρικνώνονται, έχοντας απωλέσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, πάνω από 6 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τη δεκαετία του 1990.

https://www.vradini.gr/alaska-pagetonas-metakinisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου