29/3/11

Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Δεν είναι ακριβώς ταξίδι στο κέντρο της Γης, αλλά θα είναι το βαθύτερο σημείο που θα έχουμε φτάσει. Ερευνητές σχεδιάζουν τη δημιουργία σήραγγας δια μέσου συμπαγών βράχων προς τον μανδύα της Γης. Σκοπός μιας ομάδας ερευνητών είναι για πρώτη φορά να φέρουν δείγματα από τον μανδύα της Γης. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν σήραγγα πέντε μιλίων μέσα από στερεό βράχο στον βυθό της θάλασσας σε θερμοκρασίες 298 βαθμών Κελσίου και τεράστιες πιέσεις.
Mission impossible; Βρετανοί ερευνητές θα δημιουργήσουν σήραγγα για να εξερευνήσουν την δομή του μανδύα της Γης
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα πετρωμάτων που θα φέρουν πίσω θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση του πλανήτη μας. Το τολμηρό σχέδιο μιμείται το κλασικό φίλμ του 1959 "Ταξίδι στο κέντρο της Γης", στο οποίο ο Pat Boone οδηγεί μια ομάδα εξερευνητών μέσα από ένα Ισλανδικό ηφαίστειο προς τα έγκατα του πλανήτη.

Στην τωρινή πραγματική προσπάθεια δεν θα φτάσουν τόσο βαθιά, αλλά θα σταματήσουν στον μανδύα της Γης - το 2000 μιλίων στρώμα της Γης μεταξύ του φλοιού και ρευστού πυρήνα. Ωστόσο, θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι τέτοιο.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον Damon Teagle του National Oceanography Centre στο Southampton και τον Benoit Ildefonse από το πανεπιστήμιο του Montpellier στη Γαλλία.
Οι επιστήμονες έκαναν γεωτρήσεις στην τεράστια και αρχαία λίμνη Βοστόκ κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου, αλλά έπρεπε να αναβάλλουν τις προσπάθειές τους στις αρχές του έτους λόγω άφιξης του χειμώνα.
Επέλεξαν τον μανδύα διότι εκεί περιέχονται τα περισσότερα από τα πετρώματα της Γης. Οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν στα δείγματα που θα ληφθούν την ίδια σημασία με τους βράχους που έφεραν οι διαστημικές αποστολές Απόλλων από τη Σελήνη. Θα μας δώσουν επίσης πληροφορίες για την ασυνέχεια του Mohorovičic (Moho), η οποία βρίσκεται στη βάση του φλοιού και μπορεί να εξηγήσει το πως και γιατί συμβαίνουν οι σεισμοί. Ο Teagle εξηγεί ότι το καλύτερο μέρος για να διεισδύσουμε στον μανδύα είναι ο ωκεανός διότι το στρώμα που πρέπει να τρυπηθεί εκεί είναι λεπτότερο.
Παλαιότερα (δεκαετία 1960) έγιναν προσπάθειες διάνοιξης διόδου προς τον μανδύα, αλλά απέτυχαν. Ο Teagle και οι συνεργάτες του ψάχνουν τώρα ένα κατάλληλο σημείο στην περιοχή του Ειρηνικού για να ξεκινήσουν αν όλα πάνε καλά - τεχνογνωσία, χρηματοδότηση - το 2018.
dailymail.co.uk/sciencetech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου