13/7/11

«Επετειακές φωτογραφίες» του πλανήτη Ποσειδώνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Σαν σήμερα ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ποσειδώνας πριν από 165 χρόνια.
Αυτές οι τέσσερις φωτογραφίες του Ποσειδώνα λήφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στις 25-26 Ιουνίου. Η χρονική απόσταση των φωτογραφιών είναι 4 ώρες  - κατά τη διάρκεια της 16-ωρης περιστροφής του  – και προσφέρουν μια πλήρη εικόνα του πλανήτη. Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν τα νέφη μεθανίου στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.
Σαν σήμερα ολοκλήρωσε την πρώτη του περιφορά γύρω από τον Ήλιο από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846. Για να τιμήσει το γεγονός το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις παρακάτω «επετειακές φωτογραφίες» του γαλαζο – πράσινου πλανήτη. Ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αστρονόμο Johann Galle στις 23 Σεπτεμβρίου 1846. Ο πλανήτης απέχει από τον ήλιο 4500 εκατομμύρια χιλιόμετρα – 30 φορές η απόσταση Γης Ήλιου. Μια πλήρης περιστροφή του Ποσειδώνα γύρω από τον ήλιο διαρκεί περίπου 165 χρόνια.
Στον Ποσειδώνα υπάρχουν τέσσερις εποχές, όπως και στη Γη, εξαιτίας της κλίσης των 29 μοιρών που εμφανίζει  – παρόμοια με την κλίση των 23 μοιρών της Γης. Όμως αντί να διαρκούν μήνες, η κάθε μια από τις εποχές του Ποσειδώνα διαρκεί περίπου 40 χρόνια.
Αυτή η εικόνα είναι σύνθεση πολλών ξεχωριστών εικόνων του Hubble. Οι άσπρες τελείες είναι τα εσωτερικά φεγγάρια του Ποσειδώνα που κινούνται κατά μήκος των τροχιών τους στη διάρκεια της φωτογράφησης. Οι πράσινες γραμμές δείχνουν την πλήρη τροχιά κάθε δορυφόρου. Ο Ποσειδώνας έχει περίπου 30 φεγγάρια, τα περισσότερα από τα οποία δεν εμφανίζονται σ’ αυτές τις εικόνες είτε διότι βρίσκονται πολύ μακριά είτε διότι το φως τους είναι πολύ εξασθενημένο.
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου